Hvorfor læser vi biografier?

20121206-114841.jpg

Forleden havde MetroXpress et opslag om biografier.

Som I kan se på fotoet var Preben blandt de nævnte biografier. Artiklen handler om, hvorfor det egentlig er, der kommer så mange biografier og hvorfor, så mange så godt kan lide at læse dem.

Vi vil gerne vide mere om de kendtes privatliv, mener livsstilsekspert Niels Erik Folmann: “Vi har fået lov til at snuse lidt til overfladen, men har en forventning om, at vi ikke har fået den fulde historie om dem. Der må være noget mere. De kendte er jo interessante, fordi de kun har løftet en flig af dynen, menvi vil gerne have løftet hele dynen og rullemadrassen med.”

Marianne Kiertzner fra netop People’s Press og Niels Erik Folmann er enige om, at der er en nostalgisk trend i biografierne også – det er her Preben Kaas er placeret i artiklen – “når det moderne liv går lidt for hurtigt, søger vi tilbage til rødderne”, mener Folmann.

Er det også sådan I har det med biografier? Eller er der helt andre årsager til, at I vælger at læse en biografi?

Reklamer

2 thoughts on “Hvorfor læser vi biografier?

  1. For mig er, i hvert fald, en del af det at jeg kan sidde på afstand og overskue det bedre end de kunne i situationer – og jeg i mine egne. Altså lidt en legen Kloge-Aage på andres bekostning, for “Hvorfor gjorde de ikke bare sådan og sådan, så havde problemerne været færre og de havde ikke talt forbi hinanden med den og den?”.

    En anden ting er så også at jeg har det med at tage fat i (lyd)bøger om mennesker, der lever et helt andet liv end mit, hvadend jeg så finder det sjovere eller kedeligere, for at lære noget af dem og deres måde at tackle livet og faget på (hvis de har eller havde et – du kan jo godt have en spændende karriere “uden at have noget liv” udenfor jobbet (set udefra – entertaineren Victor Borge f.eks. – han var jo ALTID på arbejde og havde derfor ikke tid til et privatliv) og være interessant som person uden at lave så meget fagligt (filosoffen Jurij Moskvitin f.eks.).

    Jeg vil dog mene at en god biografi bør afveje vægtskålene, så de fokuserer nogenlunde på både privatliv og fag – og der er jeg enig med Henrik Palle i at der i dag er mere tendens til Oxford-bekendelser på egne og andres vegne, end der er fokus på, hvorfor folk rent faktisk blev respekterede indenfor deres fag og fik en plads i historien – enten som stjerner a’ la Ove Sprogøe eller Frank Sinatra eller næsten pinligt middelmådige a’ la Poul Glargaard og Lykke Nielsen). Lidt i stil med at du godt kan blive en udmærket lærer selvom du ikke selv er et stort talent indenfor dit første-valg af fag – men, hvad Fa’en, vi kan jo heller-ikke være Torben Jensen eller Jack Lemmon allesammen).

    Men jeg er dog uenig med Henrik Palle hvis han går så langt til at mene at privatlivet IKKE er en del af pakken.

    • Der er en biografi på vej om Victor Borge til efteråret også på People’s Presse Skrevet af vores dygtige journaist- og anmelderkollega Jacob Wendt-Jensen, der tidligere har skrevet om Ove Sprogøe og Nina van Pallandt. Så kan du jo læse, om det nu også var sådan, at han ikke havde tid til et privatliv. I hvert fald tør vi godt garantere, at Jakob ikke kun fokuserer på det private. Hans Sprogøe biografi gør meget ud af Ove Sprogøes skuespil.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s