Preben gjorde Pilgaard til stjerne

Ulf Pilgaard var fint tilfreds med at læse teologi og være studenterskuespiller. Men takket være Preben Kaas bliver han ikke højskolelærer i provinsen, men i stedet En af Danmarks største komikere.

Så I Ulf Pilgaard i Cirkusrevyen på DR1 i fredags?

20121203-105034.jpg
Foto: Henrik Petit/PRfoto Cirkusrevyen

I sketchen om bedemanden, der har voldsomme problemer med sin smartphones stavekontrol, møder man en komiker og skuespiller på et ekstraordinært højt niveau. Timingen, kontakten til publikum, fornemmelsen af rummet, af teksten, pauserne – alt er fuldstændig præcist og gennemarbejdet.

Vi har set Vase/Fuglsangs sketch live tre gange, og ikke bare holder den latterkadencen hver gang. Det mest fascinerende har været at opleve Ulf Pilgaard lave den i to meget forskellige rum, og med tre slags publikum: til premieren på Cirkusrevyen, til Revyernes Revy hvor der er mange kollegaer og endelig til uddelingen af LauritzenPrisen 2012, hvor han lavede den i Skuespilhuset på Store Scene.
Den sidste var meget anderledes end de to første. For den ekstremt professionelle og skarpe Ulf Pilgaard skruede pludselig ned for niveauet, stemmelejet, desperationen, da han stod i et rum, som slet ikke kræver den samme voldsomhed og store armbevægelser, som teltet på Bakken gør. Både for at få alle med og samtidig kunne høres og ses.
Skuespilhuset er selv på Store Scene indrettet til at kunne honorere en meget mere minimalistisk skuespilteknik. Den leverede Ulf Pilgaard, og salen var overrumplet og solgt. Også her.

Det var Stig Lommer, der opdagede unge Ulf, da han spillede sammen med Collagetruppen. En studentikos, skæv, tidstypisk, men også dygtig gruppe.

Lommer sender Preben og kæresten Ulla over på Ungdommens Teater for lige at se talentet, som Preben faktisk tidligere har arbejdet sammen med på en børneforestilling. Preben er ikke i tvivl. Han kontakter den unge teologistuderende, som cykler fra Ehlers Kollegium i indre by og hjem til Ulla og Preben på Kronprinsesse Sofies Vej på Frederiksberg til natmad.

Her bliver han præsenteret for en kontrakt på et år til en gage, der er større end den hans far tjener som sognepræst. Og selv om han i første gang udbeder sig betænkningstid – han er delvist i chok – er han reelt ikke i tvivl, om at det er en chance, han vil tage. Om ikke andet for at prøve det af.

Preben omfatter det unge talent med den opmærksomhed, der er brug for for at gøre ham til en rigtig komiker. Han lærer ham forskellen på at spille intellektuel studenterrevy og morskabsteater á la ABC. Han giver ham gode opgaver – og så sætter han ham sammen med de største i genren. I Cirkusrevyen laver han et mere eller mindre fast par ud af Pilgaard og Passer, de matcher i højden, men er helt forskellige i fysisk form – det giver i sig selv et godt komisk udgangspunkt.

20121203-111013.jpg Sammen med Dirch Passer lærer Ulf Pilgaard ikke mindst at stille sig til rådighed for det, der sker på scenen. Det er det, der sker, da de laver Prebens tekst “Stjernetegn”, og gør den til en af klik-klassikerne på You Tube i dag.

“Hvis ikke han havde skubbet til mig, var jeg nok ikke blevet skuespiller”, siger Ulf Pilgaard konkluderende om Preben Kaas i vores bog.

Det er vi mange, der er Preben taknemmelige for i dag!

Reklamer

One thought on “Preben gjorde Pilgaard til stjerne

  1. Pingback: Prisning af Pilgaard | KulturDoktor

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s