Aalborgenseren blev Amar’kaner

Den 1. September 1939 kørte flyttelæsset med familien Kaas ind på en sidegade til Amagerbrogade: Markmandsgade.

Familien havde boet i Aalborg i mange år, Preben er født der, og Robert Kaas havde været en del af byens succesfulde orkester i Kilden. Men da orkesterleder Kai Julian fik et godt tilbud fra København, sagde han ja og tog de fra Kilden-orkestret, der ville, med til Hovedstaden.

Prebens mor Martha var fra Amager, måske ville hun gerne hjem? Robert Kaas var også født i København, i Nyboder, og hovedstadens musikmiljø var stort og spændte vidt.

Så den 9-årige Preben skulle omstille sig fra den nordjyske havne- og arbejderby til et København, han som den eneste i familien ikke kendte endnu.

20121010-163626.jpg

I Markmandsgade boede størstedelen af Marthas familie allerede. Det var næsten som at komme tilbage til slægtsgården at rykke ind i det røde etagebyggeri lige først for på Amager. Og det er jo nu engang sådan, at én gang Amarkaner, altid Amarkaner.

Området omkring Markmandsgade er endnu i dag ret lig, hvordan det må have set ud, da Preben trådte sine barnesko derude. Selv hvad angår visse butikker:

20121010-165239.jpg

Men også de fleste af områdets rødstensejendomme er fra enten før eller lige omkring familiens ankomst, og kolonihaverne lige på den anden side ligger der endnu som et memento om en anden tid. Med den legendariske haveforening Vennelyst i spidsen.

20121010-164449.jpg

Så her var masser af grønne områder at lege på, og da krigen kom kort efter, var der også tyskere ovre på Kløvermarken lige ved Markmandsgade – temmelig spændende for en teenagedreng. Inde i gården kunne Martha holde skarpt øje med alle fra vinduerne. Gården buer nemlig, så intet undgik hendes blik. Hvilket de to ældste børnebørn og svigerdatteren Bodil senere måtte tage højde for.

20121010-165400.jpg

Prebens første ægteskab lagde ud i kammeret i den to et halv værelses lejlighed hos Kaas senior. Men da de voksede ud af det, ikke mindst fordi de fik datteren Lone, så skaffede Martha dem en lejlighed i Ved Skansen 3.

20121010-165757.jpg

Som selvfølgelig kun ligger rundt om hjørnet.

Martha havde stadig det fulde overblik over sønnen og svigerdatterens gøren og laden via vinduerne til gården.

Rikke Rottensten

Reklamer

One thought on “Aalborgenseren blev Amar’kaner

  1. I’m curious to find out what blog system you’re
    utilizing? I’m having some minor security issues with my latest blog and I’d like to
    find something more safe. Do you have any recommendations?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s