Rig på letlevende damer

Det er faktisk rigtig nok!

For for 40 år siden, i sommeren 1972 – Preben Kaas’ anden sæson som direktør for Cirkusrevyen – tegnede han kontrakt med landets førstedame, skuespillerinden Helle Virkner. På det tidspunkt landets mest feterede og omtalte kvinde, kun lige akkurat overgået af tronfølgeren. Og eftersom hendes mand hele den sommer var fuldstændig optaget af at få Danmark til at sige ja til EF, når der skulle være afstemning nogle måneder senere, så gav det genlyd i hele den danske presse og publikum, at statsministerfruen skulle optræde på Bakken.

Godt nok var Helle Virkner skuespillerinde. Men Cirkusrevyen og Bakken – det var i 1972 trods alt stadig lige lovlig poppet og en anelse vulgært i visse kredse. Især i lyset af hendes position som landets førstedame.

For en revydirektør med sans for PR og offentlighedens søgelys, var det kun endnu bedre.

Helle Virkner og Malene Schwartz et nummer skrevet i anledning af Nyhavns 350 års jubilæum, stukket i hånden. Det er skrevet af EPE og Aage Stentoft, og det er sandelig ikke verdens bedste revynummer. De to kvinder prøver på alle måder at lokke deres revydirektør til at skrotte det. Preben Kaas er heller ikke superbegejstret for det, han retter lidt hist og lidt pist i teksten, men helt genialt bliver det ikke af den grund.

Men så er det, at Preben Kaas’ iderigdom slår til. Hans sans for at se noget andet i numrene og i måden at lave noget op og hans vedvarende energi til hele tiden at rette til og forbedre et nummer.

“Kunne noget blive bedre, så blev det gjort, om så det bare var en ord, der blev ændret eller en udgang, der blev rettet lidt til. ’Det her holder ikke, hvad gør vi ved det?’ – det blev de ved at arbejde med til, de kunne mærke publikum virkelig var med.” forklarer direktør for Aalborg Kultur- og Kongrescenter og konsulent på Cirkusrevyen, Ernst Trillingsgaard, om Prebens udholdenhed som instruktør.

De evner slår sig sammen i Nyhavns-nummeret 1972 og skaber sammen med de to skuespillerinden et dansk revynummer, der går verden rundt. Selv om Preben Kaas lige til minutterne før første forpremiere med publikum må bruge alle sine overtalelsesevner på at få de to kvinder til at lave det nummer, de stadig synes er – som Malene Schwartz bramfrit udtrykker det: “rent ud sagt røvkedeligt”.

Men Preben har fået den ide at iscenesætte Helle Virkner og Malene Schwartz som de dengang så berømte Nyhavns-ludere. Komplet med korte stramme kjoler, det mest sindssyge touperede og farvede hår og tung make-up. “Vi så helt vanvittige ud”, siger Malene Schwartz. Vanvittige ja, men også ret smækre:  

At se de to normalt så nydelige og elegante skuespillerinder dresset op på den måde, vakte stor opsigt. Selv fire år efter pornoens frigørelse. Og at den ene af dem var statsministerfruen, der samme sommer lige akkurat nåede at smide netstrømperne før end hun stod på Marienborg og tog imod den engelske premiereminister, fik hele verden til at tale om og kende Cirkusrevyen i København.

Der er fuldstændig totalt og helt og aldeles udsolgt til revyen den sommer. Preben Kaas får endda lov til at spille to uger udover Bakkens lukning, noget der aldrig lader sig gøre ellers på grund af restriktionerne omkring Dyrehaven.

Og derfor er det, at han som en anden alfons bliver rig på de letlevende damer. Indtjeningen på det års revy ligger på over en million kroner, som han blandt andet bruger til at købe den idylliske Trente Mølle på Fyn for.

Rikke Rottensten

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s